Najnowsze wiadomości

27 czerwca 2022 19:37

Wnętrze wypolerowanego i chłodnego domu rodzinnego Chriselle Lim w SoCal



Niezależnie od tego, czy chodzi o sukienkę, którą ma na sobie, serum, którego używa, czy szminkę, którą wypróbowuje, przyznaję, że jestem pod silnym wpływem Chriselle Lim. Ale to nie tylko jej chłodny, dopracowany styl sprawia, że śledzę każdy jej ruch. To również jej poświęcenie jako matki dwójki dzieci, jej smykałka do interesów jako założycielki Cinc Studios, oraz jej kreatywny geniusz stojący za sterami Chriselle Factor i wyprzedającej się kolekcji Chriselle Lim Collection. Nie wspominając o tym, że wszystkiemu temu towarzyszy przyziemna, pozbawiona filtrów prawdziwość, która jest zarówno relatywna, jak i inspirująca.

Ale nie jestem sama w swoim zauroczeniu. Dołączyło do mnie ponad milion innych fanów (na samym Instagramie ma ich 1,1 miliona), którzy również zakochali się we wszystkim, co powyżej. A teraz możesz dodać dom do swojej listy rzeczy, na punkcie których Lim ma obsesję. Tak jak jej osobisty styl, dom Lim w Palos Verdes w Kalifornii jest wypolerowany i chłodny z nutą glam. Zbudowany w 1965 roku dom o powierzchni 2,654 stóp kwadratowych potrzebował nowoczesnego liftingu, więc Lim ściśle współpracowała z projektantem wnętrz, Erickiem Garcią z Maison Trouvaille, aby wprowadzić kilka współczesnych unowocześnień, które odzwierciedlały jej styl, ale także były dostosowane do potrzeb ich rosnącej rodziny.

Ponieważ dom pochodzi z lat 60-tych, jego architektura jest bardziej tradycyjna i Lim mówi, że to właśnie ona wpłynęła na proces projektowania.

"Chciałam, aby dom sprawiał wrażenie nowoczesnego i nowego, ponieważ nasz budżet był dość ograniczony [250.000 dolarów]" - mówi. "Pracowaliśmy z mocnymi, czystymi liniami oraz prostymi i nowoczesnymi wykończeniami i naprawdę nie dotykaliśmy zbytnio architektury domu. Dodaliśmy tylko kilka ścian tu i tam". Powiedziałabym, że ogólny styl architektury jest nadal dość tradycyjny."

Ogólnie rzecz biorąc, Lim i Garcia dążyli do tego, aby projekt był dość minimalny i nowoczesny. Wejdź do środka i zobacz, jak przekształcili tę przestrzeń.

Kuchnia jest bardzo czysta i minimalna. Przed remontem Lim powiedziała mi, że miała malutką kuchnię z "przypadkową, niewykorzystaną przestrzenią" pomiędzy kuchnią a jadalnią. Wykorzystali tę przestrzeń, aby powiększyć kuchnię, podwajając jej rozmiar.

"Mamy gigantyczną wyspę, która bardzo przydaje się podczas organizowania przyjęć" - wyjaśnia. "Rozkładamy na niej wszystkie nasze potrawy i przekąski dla gości. Mamy również małe drewniane przedłużenie ogromnej wyspy, które jest naszym stołem śniadaniowym. Mamy rodzinę, która uwielbia jeść, co oznacza, że mamy dużo jedzenia i przekąsek leżących w pobliżu."

Podczas procesu projektowania kuchni, Lim podkreślił znaczenie posiadania dużej ilości miejsca do przechowywania. "Naprawdę nie lubię zagraconej kuchni i chciałam, aby wszystko miało swoje własne miejsce i szafki", mówi. "Nasza wyspa ma szafki i szuflady od przodu do tyłu".

Lim zdecydował się na jasne drewno w kuchni, aby uzyskać więcej zwiewnego, zen feel. Wszystkie urządzenia pochodzą od Samsunga, w tym lodówka, kuchenka i mikrofalówka.

Lim nie dokonał żadnych zmian remontowych w jadalni, jedynie uaktualnił meble. "Chcieliśmy, aby była nowoczesna i jednocześnie ciepła," mówi.

Pustą przestrzeń przy kominku wypełnili polanami, które nadały nowoczesnej, minimalnej przestrzeni trochę tak potrzebnego ciepła i ziemistego, rustykalnego elementu. "Kominek początkowo był zwykłym białym kolorem, ale pomalowaliśmy go na kolor szarego cementu, ponieważ chciałam, aby wyglądał jak cement bez konieczności zastępowania go cementem" - mówi Lim. "Uwielbiam dramatyczną ścianę w tym miejscu w jadalni".

Kominek dodaje stylowy segment z jadalni do salonu.

Neutralna, ale ciepła paleta ziemistych odcieni i miękkich szarości przechodzi do salonu. Każdy z kolorów jest nakładany warstwowo, aby stworzyć teksturalną i przytulną przestrzeń.

Jednym z elementów wystroju, który jest widoczny w każdym pomieszczeniu w domu, jest obfitość naturalnego światła. Pokój dzienny skąpany jest w blasku światła padającego z odległej ściany okiennej.

Ciepłe, jasne drewno z kuchni przechodzi do głównej sypialni z deską rozdzielczą i stolikami bocznymi. Jest to stosunkowo prosty projekt, ale tak niesamowicie spokojny i marzycielski. Ten spokojny nastrój - prawie jak w spa - był naprawdę ważny dla Lima na etapie planowania projektu. "Wiedziałam, że chcę zastosować neutralny motyw, bez żadnych kolorów" - wyjaśnia. "Chciałam, żeby było lekko, przestronnie i w stylu zen. Myślę, że udało nam się to osiągnąć."

Pierwotnie przestrzeń ta była pokojem zabaw na dolnym piętrze, ale Lim zdecydowała się oddać Chloe ich główną sypialnię - która, jak mi mówi, i tak była dla nich o wiele za mała - i zamienić pokój zabaw w główną. "Jednak minusem jest to, że straciliśmy nasz pokój zabaw i zdecydowanie widzę wyzwania związane z tą decyzją", przyznaje Lim. "Teraz zabawki Chloe lądują wszędzie w domu, ale ta przestrzeń jest tak schowana na dole od reszty domu, że czuje się prawie jak ukryta oaza i to mi się podoba".

Jednym z jej ulubionych elementów w sypialni jest dywan. "Kupiłam ten ogromny tkany dywan z Loloi, który całkiem sporo pokrywa cały pokój i uwielbiam go," mówi. "Wiąże wszystkie elementy razem".

Płyta czołowa została wykonana na zamówienie dla łóżka i zaprojektowana tak, aby biegła przez szerokość ściany.

Lim zakochała się w krzesłach Sierra od Crofthouse, gdy tylko je zobaczyła, ale później zdała sobie sprawę, jak bardzo są one przerośnięte. Trudno jej było znaleźć dla nich odpowiednią przestrzeń. "Nie wiedziałam, gdzie je umieścić, dopóki nie kupiliśmy tego dywanu" - mówi. "To niesamowite, jak dywan może wszystko ze sobą powiązać".

Te krzesła naprawdę wykańczają przestrzeń i dodają sypialni unikalnego, wypolerowanego wyglądu.

Znalezienie odpowiednich elementów było procesem, ale okrągłe lustro było łatwym zakupem w Restoration Hardware.

Pomimo niechęci do kolorów, naturalna faktura użytych elementów naprawdę dodaje ciepła.

Główna łazienka była największą zmianą w domu. Pierwotnie był to pokój rodzinny/plac zabaw dla dzieci Lima, ale z powodu nowego członka rodziny (dziecko Collette), potrzebowali dodatkowego pomieszczenia. "Zdecydowaliśmy się zbudować malutki korytarz na dole schodów i dodać drzwi do otwartej przestrzeni, aby zrobić z niej master", mówi Lim. "Właściwie to bardzo mi się podobało, jak to wyszło".

Przy tak napiętym harmonogramie prowadzenia własnej firmy i zajmowania się dwójką dzieci, Lim potrzebuje miejsca, w którym mogłaby się zrelaksować i zadbać o siebie. To jest idealne wytchnienie. W rzeczywistości, to był osobisty cel Lim dla całego domu. "Nasz dzień powszedni jest tak gorączkowy i szalony, że chciałam mieć miejsce, w którym czułabym się zainspirowana, ale mogłabym się również zrelaksować i odpocząć" - mówi.

Nasz dzień powszedni jest tak gorączkowy i szalony, że chciałam mieć miejsce, w którym poczuję się zainspirowana, ale będę mogła się też zrelaksować i odprężyć.

Zanim zaczęli planować, założeniem było "proste, nowoczesne z odrobiną glamour". Myślimy, że udało jej się to w tej łazience.

Ponieważ reszta domu jest tak prosta i minimalna, Lim naprawdę chciała, aby toaleta była bardziej glamour i stanowiła oświadczenie. "Zdecydowaliśmy się na ciemne klimaty, więc znaleźliśmy tapetę z Juju Papers, w której się zakochałam" - mówi Lim.

Jeśli jest jakieś miejsce, w którym można naprawdę eksperymentować i pozwolić sobie na luz w kwestii designu, to jest to właśnie łazienka. I Lim nie powstrzymała się. "Naprawdę zagrałam czarnymi i złotymi akcentami z tym niesamowitym lustrem i mosiężnymi okuciami," mówi. "To najmniejsze pomieszczenie w domu, ale jednocześnie najgłośniejsze".

Kto może się oprzeć temu marmurowemu blatowi? To całkowite marzenie.

Jak już wspomnieliśmy, pokój Chloe był dawną główną sypialnią Lima. Wyburzyli ścianę, aby dodać trochę więcej przestrzeni i zrobili go "super dziewczęcym i zabawnym". Ponieważ stracili pokój zabaw w tym remoncie, wykorzystali dodatkową przestrzeń w sypialni Chloe, aby wprowadzić do niej niektóre z jej zabawek.

Ogromne, różowe, aksamitne łóżko Chloe od Jonathana Louisa jest prawdziwym hitem.

Ukrycie wszystkich zabawek w sypialni dziecka jest zawsze sztuką, ale Lim udało się to dzięki tym eleganckim pojemnikom z IKEA.

Ten wspaniały zestaw kuchenny od Milton & Goose stoi w rogu, gdzie wpada mnóstwo naturalnego światła. To idealne miejsce na filiżankę wyimaginowanej herbaty.

Lim dodał dużą tablicę do pisania kredą w kształcie domu, aby Chloe mogła rysować, kiedy tylko zechce. To sprytny pomysł, aby powstrzymać je od rysowania po ścianach.

Lim była w ciąży podczas tego remontu, co stanowiło wyzwanie i oznaczało, że mieli tylko dwa miesiące na ukończenie wszystkiego przed pojawieniem się dziecka Colette. "Nie udało nam się dotrzymać terminu, ale byliśmy bardzo blisko" - mówi. Niezależnie od tego, udało im się sprawić, że pokój dziecięcy Colette wygląda magicznie i kapryśnie. Wszystkie meble pochodzą z Serena & Lily, a tapeta z Juju Papers.