Najnowsze wiadomości

Akcesoria łazienkowe Kohler w metalowych wykończeniach

Fir Italia - zapowiedź ISH

Kolekcja Dekton® Stonika

18 czerwca 2021 16:57

Margraf marmurowy w Monte Carlo



Marmur Margraf znajduje się w centrum uwagi podczas renowacji luksusowego apartamentu w Monte Carlo - oto krótka prezentacja.

Na Boulevard Charlotte w Monte Carlo, w pobliżu starego miasta Księstwa Monako, gdzie prace budowlane rozpoczęły się w drugiej połowie XIX wieku, stoi budynek z początku XX wieku, ozdobiony secesyjnymi elementami.

Wewnątrz znajduje się apartament, który został całkowicie odnowiony przez jego nowych właścicieli. Marmur Margraf odgrywa główną rolę w projekcie, którego celem jest nadanie historycznemu stylowi budynku współczesnego charakteru i dopasowanie go do zmienionego układu pomieszczeń. Celem było stworzenie z mieszkania, któremu brakowało atmosfery, domu tak wyrafinowanego i wykwintnego, jak styl z początku XX wieku.

W nowym układzie wnętrz "przestrzeń dzienna", w której skład wchodzi duży salon i jadalnia oraz mniejsza kuchnia, znajduje się na południu, czyli w najjaśniejszej części. Po przeciwnej stronie znajduje się "strefa sypialna" z sypialnią, łazienką i toaletą w tej samej przestrzeni "master" oraz dwiema garderobami. Na końcu znajdują się dwie sypialnie dla gości.

marmur

Marmur Margraf został użyty jako materiał pokryciowy, aby stworzyć atmosferę, która jest hołdem dla secesji: Jedwab Georgette odgrywa dominującą rolę, pojawiając się na podłodze w całym apartamencie, jak również na ścianach i umywalkach w głównej łazience, podczas gdy Arabescato Rosso Orobico został użyty w czarującej łazience dla gości przy wejściu. Dodatkowo, prysznice w łazienkach w sypialniach gościnnych pokryte są Nero Portoro i Travertino Rosso.

Uderzająca wanna w głównej łazience ma oryginalny kształt liścia, który został wyrzeźbiony z bloku Onice Verde. Właściciele kolekcjonują sztukę orientalną i współczesną. Pomogli oni wzbogacić pomieszczenia o tybetańskie drzwi, chińskie ekrany i urzekające kawałki jadeitu.

Projekt i kierownictwo budowy: Fulvio Caputo i Maria Chiara Spina z CandC architecture and engineering, Wenecja.